Indústria 4.0 i sostenibilitat

Dimarts 25 d’octubre de 2017

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona va celebrar dimarts passat la jornada “Indústria 4.0 i sostenibilitat” amb l’objectiu d’analitzar les potencialitats de la indústria 4.0 per transformar el model productiu actual i fer-lo més sostenible i més competitiu. La jornada, celebrada al Palau Macaya de Barcelona, va incloure una conferència de Carles Roig, professor associat del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE, i una taula rodona en què varen participat Carlos Cuffí, director de Transformació Digital al Mobile World Capital; Cecilia Tham, fundadora i mastermind de MOB Makers of Barcelona; Carlos Toledo, de la direcció de Promoció i Cooperació del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) a més de Carles Roig. Va moderar la periodista Gemma Navés del programa Valor Afegit de TV3.

A la seva conferència, Carles Roig ha assegurat que “no hi ha polítiques industrials estàndards” i ha defensat que “els països que apostin per la reindustrialització han de tenir una mentalitat industrial, que implica pensar a llarg termini, i tenir clar que reindustrialitzar significa pactar”. Per Roig, la reindustrialització ha de ser una tasca compartida i una suma d’esforços entre administracions públiques, agents socials i empreses. També ha recalcat les diferències entre els conceptes d’indústria 4.0 i digitalització i ha apuntat que indústria 4.0 “fa referència al big data, a l’internet de les coses i a les tecnologies de fabricació 3D (tecnologies additives)”. Finalment, Roig va destacar que els principals camps d’actuació de la indústria 4.0 són “les energies netes, els sistemes de transport intel·ligents, la producció i consum sostenible, l’ús sostenible dels recursos naturals, i les ciutats i llars més intel·ligents”.

Durant la taula rodona, Carlos Cuffí, va explicar que el model productiu del futur –que estarà caracteritzat per una producció distribuïda, propera al consumidor, sota demanda i enfocada en productes cada vegada més personalitzats–, contribuirà a la millora de la sostenibilitat; de la mateixa manera que també ho faran les millores en termes energètics que s’estan produint. Per la seva part, Cecilia Tham considera que la responsabilitat sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat ja no correspon únicament als governs, també a nosaltres mateixos, les persones, que cada cop tenim més poder en relació a aquests àmbits gràcies a que podem accedir més fàcilment a les noves tecnologies. Per últim, Carlos Toledo va afirmar que l’impuls de l’R+D “millora l’impacte mediambiental i redueix els consum d’energia i de materials”.

Aquesta ha estat la primera de les tres jornades previstes del cicle “Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic” que organitza el Pacte Industrial de la regió Metropolitana amb la voluntat de generar reflexió i debat per identificar tendències de futur i aportar idees innovadores per abordar els reptes que ens planteja la reindustrialització i la sostenibilitat. El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha subratllat que l’entitat continua treballant per impulsar la indústria, un sector que actualment es troba en un profund procés de transformació. Les properes jornades, “Vers una economia circular: impactes en l’ocupació” i “Horitzons per a una reindustrialització sostenible. Experiències i conclusions” es celebraran els dies 17 de gener i 20 de març respectivament. El cicle va ser seleccionat en la convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa.

Font: Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona és una associació constituïda l’any 1997 amb la missió de configurar una aliança estratègica entre administracions públiques, organitzacions empresarials i sindicats per impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat al territori metropolità. La Regió Metropolitana de Barcelona està integrada pel territori de les comarques de l’Alt Penedès, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Es tracta d’una de les zones industrials més importants d’Europa que a més concentra la major part de la població resident a Catalunya.