L’ESA busca micro llançadors de petits satèl·lits

Dilluns 19 de febrer de 2018

En el marc del Programa Preparatori de Futurs Llançadors (FLPP), l’Agència Espacial Europea (ESA) ha seleccionat cinc micro llançadors amb capacitat per posar en òrbita baixa, des del terra o des d’una plataforma aèria, petits satèl·lits que s’utilitzaran per a l’observació de la Terra, demostracions tecnològiques, educació o telecomunicacions. L’objectiu és valorar la seva viabilitat econòmica i sostenibilitat comercial, sense necessitat de finançament públic.

El FLPP és un programa clau per implementar l’estratègia europea d’accés a l’espai, ja que supervisa els estudis i investigacions que es duen a terme per fomentar noves tecnologies. L’objectiu principal d’FLPP és identificar les competències i tecnologies per a desenvolupar un llançador reutilitzable amb costos reduïts. Les àrees tecnològiques clau inclouen: sistemes lleugers i estructures robustes, estratègies d’injecció en òrbita, sistemes de llançament, reutilització, etc.

Els petits satèl·lits solen combinar-se amb grans missions, però trobar la missió perfecta a la qual sumar-se no és fàcil, ja que la data de llançament i l’òrbita estan determinades per la càrrega útil principal.

El llançador Bloostar, la solució presentada per Zero 2 Infinity (empresa ubicada a l’ EITI Barberà) i el consorci amb MT Aerospace d’OHB, és transportat per un globus a una altitud superior als 20 km, on se separa del mateix. Aquest vehicle de tres etapes fa servir metà líquid i oxigen en motors econòmics alimentats a pressió per arribar a la seva òrbita.